Lanserer bransjeløft for treindustrien 

Med støtte fra Handelens Miljøfond lanserer Looping produktinnovasjon for plastemballasje i treindustrien. Slitesterk gjenbruksplast skal erstatte engangsemballasjen på elementer og prefabrikat. Entra, Løvenskiold Handel, Ramirent og Bergene Holm er noen av deltagerne som vil kutte plast i egen verdikjede.

Skal redusere 150 tonn plast

Trevirke har en lang og tradisjonsrik historie som industri i Norge. I fjor plantet norske skogeiere 36 millioner trær som kan skape betydelige verdier for neste generasjon.  Ifølge bransjeorganisasjonen Treindustrien kan økt bygging i tre firedoble omtsetningen for industrien fra 43 milliarder i 2012 til 180 milliarder per år. Selv om bærekraft er i kjernen av industrien er bransjen svært avhengig av plastemballering og har et enormt forbruk av engangsplast, spesielt på emballering av høvellast. Nye miljøkrav tilfaller samtidig industrien, fra kunde til byggeplass, der EU’s rammedirektiv for avfall krever 70% materialgjenvinning. Denne utviklingen er bakgrunnen for “Prosjekt Lignum” som sikter på å redusere 150 tonn plast gjennom gjenbruk, 

– Kostnaden for bruk av engangsplast i produsentleddet tilfaller ofte aktører lenger nede i verdikjeden. Ved å bringe entreprenør, byggherre og produsent sammen kan vi gjennom samarbeid finne en bedre produktinnovasjon som samtidig møter dagens miljøkrav ved å redusere avfall, sier Ida Pernille Hatlebrekke, prosjektleder for Lignum og CCO i Looping. 

Nye miljøkrav krever samarbeid

Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond som gjennom øremerkede penger fra plastposesalg støtter aktører som på ulike måter skal redusere plastforsøpling, øke gjenvinning og ombruk av plast, og redusere forbruk av plastbæreposer. Lignum er et svært godt prosjekt i fondets portefølje av sirkulære industriprosjekter. 

– Dette er et strålende prosjekt og et godt eksempel på en metode som er relativt enkel og gir stor miljøeffekt dersom aktører i forsyningskjeden samarbeider og innsatsviljen hos aktørene er der. Dette er en sirkulær modell som kommer for å bli og vi er glad for å støtte og sette fart i slike prosjekter, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond. 

Blant deltakerne i prosjektet finner man aktører som Entra, Bergene Holm, LAB Entreprenører, Ramirent, Adapteo, Flexator og Løvenskiold Handel. Miljøsjef i Løvenskiold Vækerø, Heidi Lyngstad, er en av deltakerne som lenge har vært på leting etter et alternativ til engangsplast; 

– Vi eier flere elementfabrikker der materialene emballeres manuelt i plast. Så langt har vi ikke funnet et fullgodt alternativ til dagens løsning og ser med stor forventning på innovasjonspotensialet i prosjektet, sier miljøsjef Heidi Lyngstad.

Vil bygge logistikk for gjenbruk

Looping har hatt suksess i bygg og anleggssektoren etter lansering av produktet “Modulcover” som benyttes som transportemballasje på entreprenørmoduler. Sammen med kunder som Ramirent har de kuttet over 50 tonn med plast. Gründer Jens Brustad ser stor overføringsverdi til nye produktområder der manuell emballering, modulproduksjon og standardiserte størrelser kan gi rom for en gjenbruksmodell. 

– Idag ser vi kunder som benytter over to timer på emballering av sine produkter. Dette er en tungvint og ineffektiv bruk av ressurser vi vil forbedre gjennom emballasje som en funksjonell, slitesterk og ikke minst – gjenbrukbar.

Brustad fremhever at målet er å sette en ny bransjestandard for sirkulær emballering gjennom 1 – 3 nye produktinnovasjoner. 

– Hovedutfordringen er logistikk. Her har vi god hjelp av egen teknologi, men samarbeidet mellom aktører i verdikjeden er vel så viktig for å skape en god flyt. Stjernelaget er på plass, nå gjenstår det bare å se hva vi klarer å skape sammen, avslutter Brustad.

Lorem ipsum is placeholder text commonly used in the graphic, print, and publishing industries for previewing layouts and visual mockups.

Lorem ipsum is placeholder text commonly used in the graphic, print, and publishing industries for previewing layouts and visual mockups.